MSM - 5 účinkov na zdravie (2024)

MSM - 5 účinkov na zdravie (1)

Metylsulfonylmetán, bežne známy ako MSM, je obľúbeným doplnkom výživy používaným na liečenie širokého spektra príznakov a stavov.

Je to zlúčenina obsahujúca síru, ktorá sa prirodzene vyskytuje v rastlinách, zvieratách a ľuďoch. Môže sa tiež vyrábať v laboratóriu na vytvorenie doplnkov výživy vo forme prášku alebo kapsuly. MSM sa používa v širokej oblasti alternatívnej medicíny a u ľudí hľadajúcich prirodzený spôsob, ako zmierniť bolesť kĺbov a svalov, zmierniť zápaly a podporiť imunitu.

MSM - 5 účinkov na zdravie

MSM pomáha znížiť bolesť kĺbov a svalov

Jedným z najpopulárnejších spôsobov použitia MSM je zníženie bolesti kĺbov a svalov. Prospieva tým, ktorí trpia na degeneráciu kĺbov, čo je častá príčina bolesti kolien, chrbta, rúk a bokov. Štúdie preukázali, že MSM významne znižuje zápal vo vašom tele. Spomaľuje tiež rozklad chrupavky, flexibilného tkaniva, ktoré chráni kosti v kĺboch.

Štúdia na 100 ľuďoch vo veku nad 50 rokov zistila, že liečba doplnkom obsahujúcim 1 200 mg MSM v porovnaní s placebom po dobu 12 týždňov znížila bolesť, stuhnutosť a opuch kĺbov. Skupina, ktorá dostávala doplnok, tiež uviedla zlepšenú celkovú kvalitu života a menšie ťažkosti pri chôdzi a vstávaní z postele. Ďalšia štúdia s 32 ľuďmi trpiacimi bolesťou dolnej časti chrbta zistila, že užívanie doplnku glukozamínu obsahujúceho MSM významne znížilo bedrovú stuhnutosť a bolesť pri pohybe a výrazne zvýšilo kvalitu života.

MSM - 5 účinkov na zdravie (2)

MSM má protizápalové účinky

Protizápalové vlastnosti MSM sú dobre zdokumentované vedeckým výskumom. MSM inhibuje NF-kB, proteínový komplex, ktorý sa podieľa na zápalových reakciách vášho tela. Znižuje tiež produkciu cytokínov, ako je faktor nekrózy nádorov alfa (TNF-ɑ) a interleukín 6 (IL-6), ktoré sú signalizačnými proteínmi spojenými so systémovým zápalom. Okrem toho môže MSM zvýšiť hladiny glutatiónu, silného antioxidantu produkovaného v tele.

Štúdia so 40 fyzicky aktívnymi mužmi ukázala, že užívanie 3 gramov MSM pred dôkladným cvičením znížilo uvoľňovanie zápalových cytokínov a zabránilo nadmernému stresu imunitných buniek v porovnaní s placebom.

MSM urýchľuje regeneráciu po cvičení

Počas vyčerpávajúceho cvičenia dochádza k poškodeniu svalov a zvyšuje sa oxidačný stres. To spôsobuje, že športovci zažívajú bolesť svalov, čo môže brániť ďalšiemu tréningu. MSM môže prirodzene urýchliť regeneráciu svalov po intenzívnom cvičení znížením zápalu a oxidačného stresu.

Štúdia u 18 mužov ukázala, že užitie 50 mg prášku MSM na kg telesnej hmotnosti počas 10 dní významne znížilo poškodenie svalov vyvolané cvičením a zvýšilo antioxidačnú aktivitu po behu na 13 km. Môže byť tiež prospešné pre zmiernenie bolesti po dlhšom cvičení. V jednej štúdii dostalo 22 zdravých žien 3 gramy MSM alebo placebo denne počas troch týždňov. Skupina, ktorá užívala MSM hlásila menšiu bolesť svalov a kĺbov ako skupina, ktorá užívala placebo. Ďalšia štúdia zistila, že muži - atléti, ktorí užívajú 3 gramy MSM denne po dobu dvoch týždňov, mali po intenzívnom odporovom cvičení nižšie hladiny IL-6(signalizačný proteín spojený so systémovým zápalom) a menšie bolesti svalov.

MSM - 5 účinkov na zdravie (3)

MSM pomáha zmierniť príznaky artritídy

Artritída je často sa vyskytujúce zápalové ochorenie, ktoré spôsobuje bolesť, stuhnutosť a znížený rozsah pohybu kĺbov. Keďže MSM má silné protizápalové vlastnosti, často sa používa ako prirodzená alternatíva k liekom na liečbu artritídy.

Štúdia so 49 ľuďmi s osteoartrózou kolena zistila, že užívanie 3,4 gramov MSM denne po dobu 12 týždňov znížilo bolesť a stuhnutosť a zlepšilo fyzickú funkciu v porovnaní s placebom. Okrem toho môže zvýšiť účinnosť ďalších bežných doplnkov používaných na liečenie artritídy, ako je napríklad glukosamín sulfát, chondroitín sulfát a kyselina boswellová. Jedna štúdia zistila, že kombinácia MSM s glukosamínom a chondroitínom bola účinnejšia pri znižovaní bolesti a stuhnutosti u ľudí s osteoartrózou kolena ako u glukosamínu a chondroitínu samotného.

Ďalšia štúdia preukázala, že denný doplnok obsahujúci 5 gramov MSM a 7 gramov kyseliny boswellovej bol pri znižovaní bolesti a zlepšovaní funkcie u ľudí s osteoartrózou kolena účinnejší ako glukosamín. Navyše ľudia, ktorí dostávali doplnok MSM a kyselinu boswellovú, boli menej závislí od protizápalových liekov ako skupina glukosamínová.

MMS posilňuje imunitu

Váš imunitný systém je špecializovaná sieť tkanív, buniek a orgánov, ktorá chráni vaše telo pred chorobami. Táto sieť môže byť oslabená stresom, zlou stravou, nedostatočným spánkom či nedostatočnou aktivitou. Zlúčeniny síry, ako je MSM, zohrávajú dôležitú úlohu v zdraví vášho imunitného systému. MSM je účinný pri znižovaní oxidačného stresu a zápalu, ktorý môže oslabiť imunitu. Pretože je účinný pri znižovaní hladín zápalových zlúčenín, ako sú IL-6 a TNF-ɑ, pomáha MSM znížiť stres na imunitný systém.

Okrem toho hrá úlohu pri tvorbe glutatiónu, hlavného antioxidantu vášho tela. Pomáha zvýšiť hladiny tejto dôležitej zlúčeniny. A mať primeranú hladinu glutatiónu je rozhodujúce pre celkové zdravie a funkciu imunitného systému.

zdroj: healthline.com

MSM - 5 účinkov na zdravie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6096

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.