Lijmpoging CDA mislukt: Omtzigt wil niet terug bij partij (2024)

Ga naar de inhoud

Brief gestuurd

Pieter Omtzigt tijdens een Kamerdebat. Beeld © ANP

Een poging van het CDA om de banden met Pieter Omtzigt aan te halen, lijkt mislukt. Partijvoorzitter Hans Huibers zou hem per brief een functie hebben aangeboden binnen het CDA. Omtzigt laat weten dat hij met iedereen wil samenwerken, maar dat de deur naar het CDA dicht blijft.

Een woordvoerder van Omtzigt zegt tegen RTL Nieuws dat een terugkeer in de partij er niet in zit. "Hij staat open voor samenwerking, zoals hij dat bij andere partijen ook doet, om zijn idealen te verwezenlijken."

Op Twitter zegt Omtzigt dat 'het boek met het CDA dicht is':

'Lijmpoging is begrijpelijk'

Het is begrijpelijk dat het CDA nog een poging heeft gedaan om de scherven met Omtzigt te lijmen, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Veel CDA'ers vinden het nog steeds jammer dat hij de partij heeft verlaten en zouden hem graag terugzien. Bovendien bestaat de vrees dat nog meer kiezers weglopen bij het CDA als Omtzigt met een eigen partij aan de verkiezingen zou meedoen."

"Deze lijmpoging is nu stukgelopen op het harde 'nee' van Omtzigt zelf. Blijft de vraag wat hij gaat doen. Omtzigt houdt zijn kaarten nog steeds voor de borst. Zijn woordvoerder wil alleen maar kwijt dat het niet lang meer gaat duren voordat er duidelijkheid komt."

Brief van voorzitter

Eerder vandaag meldde het AD dat het CDA in het geheim een lijmpoging heeft gedaan.Volgens de krant heeft de partijleiding afgelopen woensdag een brief gestuurd aan Omtzigt. Daarin werd hij gevraagd om in gesprek te gaan over een samenwerking met het CDA.

Een CDA-ingewijde zegt tegen RTL Nieuws dat veel leden van de partij erom vragen dat toenadering tot Omtzigt wordt gezocht. "Er loopt al heel lang een lijntje met Omtzigt. Dan zeggen we: de deur staat altijd open."De brief zou een teken van de partij zijn dat 'ze serieus zijn' en om aan leden te laten zien dat er actie is ondernomen.

Boos uit de partij

Omtzigt verliet de partij in 2021. Na een periode van ziekte keerde hij niet terug in de Kamer voor het CDA, maar als zelfstandig Kamerlid. Hij was boos over hoe er met hem was omgegaan.

Tijdens de lijsttrekkersverkiezing verloor hij nipt van Hugo de Jonge. Toen die later besloot die functie niet te doen, werd Wopke Hoekstra naar voren geschoven.

Kajsa Ollongren werd gefotografeerd met een document waarop gesproken werd over een functie elders. © ANP

Later bleek dat er in de de ministerraad (waar ook CDA-ministers deel van uitmaken) flink werd geklaagd over Kamerleden en met name Pieter Omtzigt. En hij zou zijn tegengewerkt vanuit de partij.

Tijdens de formatie was er het 'functie elders'-incident. Omtzigt werd door verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren als een probleem beschouwd. Hij zou daarom een 'functie elders' moeten krijgen.

Excuses aangeboden

In de brief zou partijvoorzitter Huibers excuses gemaakt hebben voor hoe er met Omtzigt is omgegaan binnen het CDA, schrijft het AD. Huibers zou die excuses ook persoonlijk willen overbrengen.Ook als Omtzigt besluit om een eigen partij te beginnen, biedt het CDA hulp aan. Hij zou dan gebruik mogen maken van medewerkers van de partij.

Lees ook: Wie wordt de nieuwe CDA-leider? Deze namen doen de ronde

Het CDA zou Omtzigt niet op het oog hebben als partijleider, al wordt daar in de brief ook niet specifiek over gesproken. Eerder zette RTL Nieuws de belangrijkste kanshebbers voor die functie op een rijtje.

Omtzigt gooide eerder al de deur dicht naar het CDA. "Ik heb nog steeds de idealen waarvoor ik gekozen ben. En daarmee kan ik, helaas, niet anders dan alleen verder gaan. Het is niet een keuze die ik makkelijk heb gemaakt, ik heb er lang tegenaan gehikt", zei hij toen.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

00:40Beoogd nieuwe premier Dick Schoof over extra ministeries: 'Geen nieuwe gebouwen'
Kabinet-Schoof Meer ministers bekend, ook buiten de Kamer: Wiersma naar Landbouw
'Groeiend momentum' NAVO-baan Rutte weer stapje dichterbij, eerste eis Orbán ingewilligd
'Te veel mensen komen in problemen' Tweede Kamer: verkeersboete niet meteen fors verhogen
Overzicht Kabinet-Schoof komt met drie nieuwe ministeries: dit weten we tot nu toe
Veroordeeld voor opruiing FvD-Kamerlid Van Meijeren in hoger beroep tegen taakstraf
Lijmpoging CDA mislukt: Omtzigt wil niet terug bij partij (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 6806

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.