Blog: leren van postinfectieuze aandoeningen om ME/CVS te begrijp (2024)

Blogreeks: ME/CVS-onderzoek in beeld
  • Blog: Zijn genen de sleutel tot het vinden van de oorzaak van ME/CVS?

  • Blog: leren van postinfectieuze aandoeningen om ME/CVS te begrijpen

  • Blog: ME/CVS beter begrijpen door klachten na inspanning te volgen

Patiënten met ME/CVS hebben vaak dezelfde klachten als mensen met andere postinfectieuze aandoeningen, zoals post-COVID, Q-koortsvermoeidheidssyndroom of de ziekte van Lyme. Daarom is het slim om ook naar deze ziektebeelden te kijken als we ME/CVS beter willen begrijpen, zegt Ruud Raijmakers van het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc). Samen de krachten bundelen voor een betere diagnose én uiteindelijk een effectieve behandeling voor ME/CVS, dát is zijn wens.

In het onderzoeksprogramma ME/CVS wordt biomedisch onderzoek naar de oorzaken, diagnose en behandeling van ME/CVS gefinancierd. De eerste onderzoeken zijn in 2023 van start gegaan. In deze blogreeks vertellen de onderzoekers meer over wat ze doen en wat hun onderzoek naar ME/CVS moet opleveren. Er verschijnt iedere maand een nieuwe blog, dit is de tweede uit de reeks.

Volgens sommige onderzoekers delen patiënten met de ziekte ME/CVS een combinatie van symptomen met een aantal andere aandoeningen. De klachten lijken namelijk veel op aandoeningen die ontstaan na een infectie (postinfectieus) zoals de ziekte van Lyme, Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) of post-COVID. Dit fenomeen wordt ook wel eenPost Acuut Infectieus Syndroom (PAIS) genoemd. Als we meer weten over de lichamelijke oorzaken van deze ziektes, geeft dat ook hoop op een betere diagnose en mogelijk een behandeling in de toekomst.

Veel onderzoekers werken nu apart aan deze ziektebeelden om de oorzaken van de klachten te achterhalen. ‘En dat is zonde’, vertelt Ruud Raijmakers van het Radboudumc in deze blog. Daarom gaat hij onderzoek doen binnen het door ZonMw gefinancierde projectEen neurobiologische en immunologische vergelijking van ME/CVS en PAIS’.

Meer erkenning

Ruud Raijmakers: ‘Onderzoek aanhoudende klachten is altijd het ondergeschoven kindje geweest. Uitbraken van infectieziekten zoals Q-koorts krijgen wel even de aandacht, maar na een tijdje worden patiënten die langdurig klachten houden toch weer vergeten. Dit is zeer onterecht. Deze aandoeningen verdienen het om goed te worden onderzocht zodat we verder kunnen zoeken naar een goede behandeling van deze zeer beperkende ziektebeelden.’

Afbeelding

Een patiëntenteam is intensief betrokken bij alle fasen van het onderzoek.

‘Om ook te leren van de ervaringen van patiënten zelf, iseen patiëntenteam intensief betrokken bij alle fasen van het onderzoek. Het team is aanwezig bij de onderzoeksoverleggen en mag meedenken met het onderzoek. Dat is heel waardevol, want zij weten meer van wat er leeft bij patiënten op andere gebieden. Wij hebben alleen de medische kennis in huis.’

Aandacht voor post-COVID benutten

‘Het is nu tijd om de kennis die is opgedaan met PAIS door te trekken naar andere ziektebeelden, zoals dus ME/CVS. De huidige belangstelling voor post-COVID kunnen we benutten om ME/CVS weer onder de aandacht te brengen. De symptomen van deze ziektes liggen erg dicht bij elkaar, zoals het verergeren van de klachten na inspanning (PEM) en het onvermogen om energie op te brengen voor dagelijkse taken. We denken dat deze oorzaak ligt in abnormaal gedrag van het immuunsysteem en de stofwisseling. Zeker weten doen we dat pas als we genoeg patiënten hebben om bijvoorbeeld bloedbepalingen bij te doen. Dat doen we dan bij verschillende postinfectieuze ziektebeelden, om de resultaten te vergelijken met wat we zien bij ME/CVS-patiënten. Die informatie over patiënten krijgen we van een grote databank met beschikbare gegevens van patiënten met ME/CVS. De databank is opgezet door het Nederlandse ME/CVS Cohort en Biobank consortium, waarmee we straks ook de onderzoeksresultaten zullen delen.’

‘We kijken eerst naar een groep patiënten met de ziekte van Lyme. We hebben in totaal bij 1.200 mensen bloed afgenomen en andere gegevens verzameld tot een jaar na infectie. We gaan kijken hoe het bloedbeeld eruitziet op het moment van infectie en 6 weken erna. We meten zowel ontstekingswaardes, afweercellen, DNA-profielen als eiwitten. Deze waardes geven ons inzicht in het gedrag van het immuunsysteem en de stofwisseling. Tegelijkertijd blijven we de symptomen van deze mensen goed volgen om te weten of ze herstellende zijn of ziek blijven. Eind 2024 verwachten we de eerste resultaten hiervan.’

Afbeelding

Blog: leren van postinfectieuze aandoeningen om ME/CVS te begrijp (3)

Omdat veel klachten bij ME/CVS overeenkomen met andere postinfectieuze aandoeningen, verwachten we dezelfde lichamelijke mechanismes te zien.

Meer ziektebeelden onderzoeken

‘Natuurlijk houdt het niet op bij de ziekte van Lyme. We gaan ook groepen mensen onderzoeken die langdurige klachten hebben nadat ze Q-koorts of COVID-19 hebben gehad. Met hulp van patiëntenorganisaties hopen we deze mensen te bereiken. Elke groep van 50 patiënten heeft een eigen controlegroep van gezonde personen met een gelijke levensstijl.

We meten bij alle deelnemers de hartslag en bloeddruk en doen metingen aan het zenuwstelsel. Ook nemen we bloed af en maken we een hartfilmpje. Deze metingen geven ons weer inzicht in het bloedbeeld, de reactie van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Beide ziektebeelden vergelijken we dan met elkaar, en ook met het beeld wat we van ME/CVS-patiënten hebben vanuit de databank van hetNederlandse ME/CVS Cohort en Biobank consortium.’

‘Omdat veel klachten bij ME/CVS overeenkomen met andere postinfectieuze aandoeningen, verwachten we dezelfde lichamelijke mechanismes te zien, zoals verergering van klachten bij inspanning. Ik denk dat ontstekingsprocessen in de hersenen hier een aandeel in hebben. Dus de rol van de hersenen is ook belangrijk om mee te onderzoeken.

Krachten bundelen

‘Zelf heb ik onderzoek gedaan naar Q-koorts en het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Vóór de corona-uitbraak was onderzoek naar klachten na een infectie altijd een niche. De coronapandemie heeft hier verandering in gebracht. Na de pandemie kwamen klachten na infectieziekten ineens beter in beeld, en voelde ik een soort van verplichting om hier achteraan te blijven gaan. Elke dag weer zie ik verschillende voorbeelden in de praktijk voorbijkomen; de ene patiënt heeft milde klachten en de andere heeft hele heftige symptomen. Ik ben ervan overtuigd dat alleen een intensieve samenwerking tussen verschillende onderzoekers tot de oplossing gaat leiden.

Over de onderzoeker

Blog: leren van postinfectieuze aandoeningen om ME/CVS te begrijp (4)

1 / 1

Ruud Raijmakers

Ruud Raijmakers van het Radboudumc is gepromoveerd op onderzoek naar het Q-koortsvermoeidheidssyndroom, een aandoening die soms ontstaat na een acute Q-koortsinfectie. In zijn onderzoek ging speciale aandacht uit naar de rol van het afweersysteem. Raijmakers ontdekte dat het immuunsysteem van Q-koortspatiënten op een paar punten afweek van gezonde personen. Als huisarts in opleiding wil Raijmakers onderzoek blijven doen naar langdurige klachten na het doorstaan van een infectieziekte als Q-koorts, maar ook naar vergelijkbare ziektes zoals de ziekte van Lyme, ME/CVS en long-COVID.

Voor meer informatie over het onderzoeksproject en het ZonMw-onderzoeksprogramma ME/CVS verwijzen we u door naar onderstaande pagina's.

Tekst: Ilse Bos, Fotografie: Robert Tjalondo, privéarchief Ruud Raijmakers

Blog: leren van postinfectieuze aandoeningen om ME/CVS te begrijp (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6022

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.